Jaká je kapacita Školy čar a kouzel v Bradavicích?
Text dotazu
Dobrý den, v jádru mě zajímá, kolik studentů a studentek tuto fiktivní školu aspoň přibližně každý rok navštěvuje (případně kolik studijních míst škola nabízí); respektive kolik jich ji navštěvovalo v období, kdy se odehrával děj sedmidílné knížek o Harry Potterovi – přece jen, o škole patrně není mnoho známo od doby, kdy skončil děj hlavní knižní série.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
kapacitou Školy čar a kouzel v Bradavicích se zabývalo několik fandomů (sdružení fanoušků fantastického žánru). Odpovědi se ale různí nejen v jejich teoriích, ale také v odpovědích samotné autorky J.K. Rowlingové.
Poprvé se spisovatelka k otázce kapacity bradavické školy vyjádřila v online chatu nakladatelství Scholastic v roce 2000. Tedy ještě před zfilmováním prvního dílu – Kamene mudrců.
Tehdy napsala, že školu navštěvuje kolem 1000 studentů. Ačkoliv je pravděpodobné, že šlo o momentální spontánní odhad, fanouškům tím pořádně zamotala hlavu.
Celý chat se všemi odpověďmi najdete volně dostupný zde: http://www.accio-quote.org/articles/2000/1000-scholastic-chat.htm
David Haber ve svém článku pro fanouškovský server Beyond Hogwarts spočítal, že v takovém případě by každou ze čtyř kolejí navštěvovalo 250 studentů, tedy průměrně 36 studentů jedné koleje v každém ze sedmi ročníků.
Fanoušci ovšem nalezli spoustu indicií, které tak vysokému počtu studentů ani trochu nenapovídají. Jedna třída by při takových počtech čítala těžko uvěřitelných 72 studentů (společně se učí studenti ze dvou kolejí např. hodina lektvarů pro prváky z Nebelvíru a Zmijozelu).
V knize je kromě Harryho, Hermiony a Rona přímo zmíněno pět dalších nebelvírských studentů ze stejného ročníku – Neville Longbottom, Seamus Finnigan, Dean Thomas a z dívek Levandule Brownová a Parvati Patilová. Jedna ložnice v nebelvírské věži je určena pro pět studentů (Harry, Ron, Neville, Seamus, Dean). Do nebelvírské věže by se tedy muselo vměstnat 50 ložnic! Na tento počet navíc připadá jen jedna společenská místnost, která je popisována jak velmi útulná, což by při takovém množství asi nebylo moc pravděpodobné. „Nato se obraz vyklonil dopředu a odhalil kulatou díru ve zdi. Jeden za druhým prolezli na druhou stranu - Nevillovi museli pomáhat - a octli se ve společenské místnosti Nebelvíru, útulném kulatém pokoji plném pohodlných křesel. Percy odvedl jedněmi dveřmi děvčata do jejich ložnice, a dalšími zase chlapce. Když vystoupili po točitých schodech - byli zřejmě v jedné z věží - našli konečně své postele: pět lůžek s nebesy a tmavočervenými sametovými závěsy.“ (Harry Potter a kámen mudrců)
V roce 2005 se nespokojení čtenáři zeptali autorky znovu, a to na webu www.MuggleNet.com. Rowlingová akceptovala jejich počty, které počítaly zhruba se 600 studenty. (150 pro kolej, 21 v ročníku, cca 40 v jedné třídě). Tento počet se již zdá mnohem uvěřitelnější.
S ještě nižším počtem studentů pracuje filmová verze. V záběrech na Velkou síň (jídelna a shromažďovací místnost) podle našich propočtů sedí u každého ze čtyř stolů zhruba 70-90 dětí. To by tedy znamenalo asi 10-13 dětí v jedné koleji na jeden ročník (v momentě, kdy studenti stoupají po pohyblivých schodech k nebelvírské místnosti je v záběru právě 13 nebelvírských žáků). Celkem tedy filmové Bradavice počítají s přibližně 360 studenty (horní hranice).
Zajímavý je článek „Původních čtyřicet“ publikovaný na oficiálním webu autorky – www.pottermore.com, kde se uvádí jména 40 studentů z prvního ročníku Harryho Pottera. Pravděpodobně ale nejde o kompletní seznam celého ročníku. Článek přeložený do češtiny najdete na: http://www.ceskyzpottermore.9e.cz/2013/02/myslenky-j-k-r-puvodnich-ctyricet/
Ať už se přikloníme k jakékoliv verzi, musíme zohlednit fakt, že jde o fikční svět autorky J.K. Rowlingové. A pravidla takového fikčního univerza se nemusí řídit logikou a pravidly světa našeho. Utváří jej především fantazie autora a jeho čtenářů.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2018 21:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu